Thoolse Techniekdag maakt plaats voor Techklas

Jarenlang was het een terugkerend evenement in november: de Thoolse Techniekdag voor de ruim 400 leerlingen uit groep 8 van de Thoolse basisscholen. TechNet Tholen organiseerde deze dag in samenwerking met verschillende bedrijven en de twee vmbo-scholen Curio Steenspil (Halsteren) en Calvijn College (Tholen). De bedoeling was om kinderen kennis te laten maken met techniek en ze enthousiast te maken voor een opleiding en baan in deze sector.

Nieuwe opzet

Door de pandemie kwam er helaas een eind aan de Techniekdag. Teamleider en techniekdocenten van het Calvijn College kwamen samen met verschillende technische bedrijven met een nieuwe opzet: de Techklas. Leerlingen van groep 8 kunnen zich hiervoor via hun meester/juf op de basisschool aanmelden. Gedurende een vijftal woensdagmiddagen maken ze een technisch werkstukje, waarbij de voorbereiding en afmontage op school plaatsvindt. Een deel van het werkstukje wordt bij de deelnemende bedrijven gemaakt waar de kinderen ook een rondleiding krijgen.

Werkstuk BWI

In november is gestart met 24 leerlingen die een werkstuk maakten voor BWI (bouwen, wonen en interieur) met hout en kunststof. Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond BV en Rombouts Kunststof Techniek (RKT) leverden de benodigde materialen om een vogelvoederhuisje te maken.  Door het gebruik van de lasermachine op school werd elk vogelhuisje een uniek en persoonlijk exemplaar waar de leerlingen erg trots op waren. Als afsluiting van de Techklas kregen de leerlingen een bewijs van deelname en een goodiebag mee.

Enthousiasme

Vanwege de grote belangstelling (ruim 60 leerlingen meldden zich aan) komt er in januari 2022 een vervolg van module 1 en kunnen nog meer enthousiaste achtstegroepers zo’n mooi vogelhuisje maken.

Werkstuk PIE

In maart en april 2022 hopen we een groep leerlingen te ontvangen in de Techklas voor de tweede module PIE (produceren, installeren en energie). In samenwerking met Technisch Bureau Visser en DWT Groep wordt er een lamp in de vorm van een poppetje gemaakt.