Elfde editie van unieke Thoolse Techniekdag

THOLEN - Ruim vierhonderd Thoolse basisscholieren kunnen zich op 22 november 2018 weer helemaal uitleven met techniek. Op deze dag organiseert TechNet Tholen alweer voor de elfde keer een Thoolse techniekdag onder het motto: Wees uniek, kies Thoolse techniek. Nieuw dit jaar is dat de techniekdag is uitgebreid met drie bedrijven uit de kunststoftechniek. "Iets waar we heel blij mee zijn."

 

Het doel van de Thoolse Techniekdag is tweeledig. Aan de ene kant kunnen de kinderen uit groep 8 zelf ervaren hoe leuk techniek eigenlijk is en wat je allemaal kan met techniek, maar aan de andere kant heeft de Thoolse Techniekdag ook een educatieve waarde. 

Uitbreiding
Dit jaar zijn er vijftien bedrijven in de installatietechniek, kunststoftechniek, metaal en bouw die samen met de vmbo-scholen Steenspil en Calvijn College zich in hebben gezet om de scholieren op deze dag echt iets te leren. "Met de uitbreiding van bedrijven die gespecialiseerd zijn in kunststoftechniek kunnen we meer laten zien en ervaren wat er in de techniek te doen is. De uitbreiding betekent ook dat de Thoolse Techniekdag anders georganiseerd wordt", aldus Andy van de Velde.

Aan de slag
De 400 scholieren van alle basisscholen in Tholen worden tijdens de Thoolse techniekdag opgedeeld in een ochtend- en een middaggroep zodat ze allemaal voldoende aandacht krijgen. Op het Calvijn College in Tholen, de Steenspil in Halsteren en in gemeenschapscentrum Meulvliet zullen de handjes uit de mouwen worden gestoken om zelf een kunstwerk te fabriceren. De Steenspil werkt samen met bouwbedrijven en het Calvijn College met metalectrobedrijven. "In de Meulvliet krijgen de kinderen te maken met Installatietechniek en de kunststoftechniek." De dag zal verder weer bestaan uit allerlei bewerkingen als lassen, solderen, boren, schroeven, solderen en veel meer. "Kortom het zal weer een fantastische ervaring zijn met leuke herinneringen die je zelf maakt."

Bereiken
De afgelopen tien jaar heeft Technet Tholen als organisator van de Thoolse Techniekdag al veel bereikt. Zo zijn er gastlessen ontwikkeld en er worden regelmatig bedrijfsbezoeken geregeld. Ook leraren hebben meer kennis en kunde gekregen over het vak techniek. "Wij hopen dat de leerlingen ervaren hoeveel er te leren is in de techniek en dat er voor ieder een passende opleiding en baan te vinden is. Vooral ook omdat de kans op een baan in deze sector heel groot is. Het biedt dus een mooie toekomst voor de kinderen. Met techniek zit je gewoon altijd goed."

Deelnemende bedrijven
De Thoolse techniekdag zou niet kunnen bestaan zonder de deelnemende bedrijven. Veel leden van TechnetTholen leveren producten en service over heel de wereld. Zij kennen de klappen van de zweep. "Het is uitdagend werk en een opleiding die hierbij past is dichtbij te vinden." De deelnemers van dit jaar zijn: Steenspil, Calvijn College, Technisch bureau Visser BV, Delta Wisse Techniek, Installatiewerk Brabant Zeeland, PIA BV, Pro Industrial Automation, Jansen Tholen BV, Kelvion refrigeration BV, Bouwmensen ZuidWest, Selekthuis, Aannemers en timmerbedrijf Roozemond en de Van Dijke Groep. Nieuw dit jaar zijn RKT Tholen BV, Plasticentrum en Prince Kunststof infra. Dit alles staat onder begeleiding van Edunamica. "Ook zijn we de gemeente Tholen en Bedrijf+school dankbaar voor het vervoer van alle kinderen."

Ontwerpwedstrijd
Naast de jaarlijks terugkerende Techniekdag, is sinds vier jaar een ontwerpwedstrijd in het leven geroepen. Basisschoolklassen kunnen zich aanmelden voor deze wedstrijd en mogen dan geheel naar eigen inzicht een werkstuk maken, waarmee ze denken te kunnen winnen. "Zo leren de kinderen dat er meer bij komt kijken dan alleen techniek, zo doorlopen ze bijvoorbeeld het hele proces van ontwerpen." In mei worden alle ingezonden werkstukken gejureerd en wordt er een winnaar gekozen. Voor Van de Velde bestaat er echt geen mooier vak dan dat van de techniek. Hij hoopt dan ook dat hij weer een hoop kinderen kan aansteken met het ''techniekvirus''. "Zonder techniek staat de wereld stil, hoe mooi is het dan als je daaraan bij kan dragen." Kijk voor meer informatie op www.technettholen.nl