Resultaten ontwerpwedstrijd “een fantastische fantasiemachine”

Afgelopen maanden zijn 6 groepen leerlingen van de basisschool de uitdaging aangegaan om een machine te ontwikkelen waar je iets in stopt en iets uitkomt met duurzaamheid als belangrijk onderwerp.

TechNetTholen heeft voor de tweede maal een ontwerpwedstrijd georganiseerd voor de basisscholen in de gemeente Tholen. Met als thema: “een fantastische fantasiemachine” en met het doel de kinderen kennis te laten maken met techniek in de breedste zin.

Niet alleen het maken, ook het ontwerpen, het samenwerken en het overleggen met elkaar komt hierbij kijken. Zo kan iedere leerling zijn talenten benutten om een bijdrage te leveren aan het project.

Ga er maar aanstaan, de groep ontvangt een kist met allerlei materialen zónder gebruiksaanwijzing. En dan komt er een jury om het werk te beoordelen!

Wederom was de jury afgelopen week verrast door de fantastische ontwerpen, de fraaie oplossingen die allerlei problemen voor de mens of de industrie oplost. Vanuit de bedrijven zaten André Visser (Visser Poortvliet) en Jaap v/d Jagt (Selekthuis) in de jury, Oscar Huiskamp als bedenker van het project maakte de jury compleet.

De jury werd ook aangenaam verrast door de presentatie, waarin de leerlingen vertelden over samenwerking,  over onverwachte problemen en de oplossingen die gevonden zijn voor zaken die niet gingen zoals bedacht. En ook hoe “duurzaamheid” in hun ontwerp werd verwerkt.

De winnende klas gaat een dag naar “Science Centre” te Delft om zich nog meer te verdiepen in de techniek. De nummers 2 en 3 krijgen gereedschap aangeboden door TechnetTholen.
De resultaten lagen heel dicht bij elkaar, zo dicht dat er 2 groepen de 3e prijs verdienen.

Deelnemende scholen en groepen zijn:

1- Rehobothschool  met de “sixrecyclemachine”.
De oplossing voor het recyclen van 6 afvalstromen in huis. Met zonne-energie

2- Eben Haëzer school (groep A) met de “colour vitamin engine”.
Een machine  die groente en fruit omzet in gezonde pillen met behulp van windenergie

3- SBO De Veste met de robot  AKR 0.1 ( “Alles Kunnende Robot”)
Een robot die huis voor je schoon houdt, die kookt, vaat wast en nog veel meer.

3- Eben Haëzer school(groep B) met de “naambordmachine”
heir worden de lege drankblikjes omgezet in een prachtig naambord.

4- De Rieburch met de “raketschoen”.
Een schoen uit de toekomst waar je mee vliegt, schaatst en rijdt

5- De Regenboogschool met de “Egg smasher”.
Een machine die van de overgebleven paaseitjes chocomel maakt.

Alle leerlingen, leerkrachten en TechNetTholen kijken terug op een geslaagd project die  zeker voor herhaling vatbaar is!

Tholen, 24 mei 2017