Techniekdag laat basisscholieren kennismaken met techniek

 
 

THOLEN – Technet Tholen hield donderdag voor de tiende keer de Thoolse techniekdag. 420 leerlingen uit groep acht van de Thoolse basisscholen maakten in gemeenschapscentrum Meulvliet en de vmbo-scholen Calvijn College en Steenspil kennis met uiteenlopende richtingen in de technische branche. Naast de twee scholen waren 12 bedrijven uit de metaal-, bouw- en installatiesector betrokken bij het boeiende en educatieve techniekevenement.

Het Calvijn College en Steenspil en de bedrijven Technisch bureau Visser BV, Delta Wisse Techniek, Installatiewerk Brabant Zeeland, PIA BV, Pro Industrial Automation, Jansen Tholen BV, Kelvion refrigeration BV, Bouwmensen ZuidWest, Selekthuis, Aannemers en timmerbedrijf Roozemond en de Van Dijke Groep hadden onder leiding van Edunamica alles uit de kast getrokken om de bovenbouwers op een leuke en educatieve manier kennis te laten maken met techniek. Met ondersteuning van vmbo’ers en vakmensen maakten de kinderen meerdere werkstukken. Om de aandacht goed te kunnen verdelen was er een ochtend- en middagprogramma. De leerlingen van onder andere Ter Tolne en De Veste bezochten ’s ochtends als eerste het Calvijn College. Daar maakten ze een bibberspiraal, een spel waarbij je een vaste hand moet hebben. Aan de hand van een tekening gaven de kinderen eerst vorm aan een metaaldraad dat ze vervolgens in een voet van mdf plaatsten. Met een batterij en stroomdraadjes activeerden ze een installatiedraad. Zodra je daarmee het metaaldraad raakt ontstaan met een luid geluid. ” Voor Elize de Vogel (11) van De Veste kostte het wat moeite om de onderdelen aan elkaar te verbinden. “Dat met die draadjes is lastig. Ik heb totaal niks met techniek. Ik wil kapster worden.” Voor derdeklasser Ramona van het Calvijn College is het eveneens even puzzelen. Hoewel het niet haar ding is probeerde ze haar beste technische kant naar boven te laten komen tijdens het helpen van de basisscholieren.

 

Belangstelling
Techniek en dienstverlenende producten leerkracht Han Geluk van het Calvijn College meent dat de belangstelling voor techniek nog altijd te wensen over laat. “Dat hangt samen met de overheid die meer de doorstroming naar hoger onderwijs stimuleert. Wat is er mis met het vmbo? Dít zijn onze vakmensen van de toekomst.” Maurice Rentmeester van opleidingsbedrijf Installatiewerk Brabant-Zeeland stelt dat de media-aandacht die aan de techniek wordt geschonken vruchten afwerpt. “Maar we zijn er nog lang niet. Het blijft van belang om kinderen op de basisschool al warm te maken voor techniek. Het wordt steeds uitgebreider, duurzamer en interessanter.” Onder het motto ‘Wees uniek, kies Thoolse techniek’ is daar met de tiende editie van de Thoolse techniekdag opnieuw werk van gemaakt. In Meulvliet maakten de leerlingen tijdens een rondgang een zogeheten appelhuisje van hout. Daarbij zagen ze hoe cnc-techniek was toegepast. Verder maakten ze een pennenstandaard met verlichting en een kaarsenhouder van waterleidingmateriaal. De 12-jarige Matthijs Swijnenburg van de Eben Haezer laat toch de techniekbranche aan zich voorbij gaan. “Het is leuk, maar ik wil piloot worden. Vliegen lijkt me leuker.” Toch was er volgens Rentmeester ruimschoots belangstelling. “Je ziet wel dat jongens meer interesse tonen dan meiden, maar voor hen wordt de drempel steeds lager om toch ook voor techniek te kiezen. De Thoolse Techniekdag wordt ondersteund door de gemeente Tholen, OTIB, OOM en A&O metalektro en Bedrijf+School.

BIJDRAGE JOSIEN MATHLENER

Onder begeleiding van:

Edunamica

www.edunamica.nl

 
PIA Automation, Technisch Bureau Visser BV, Bouwopleiding ZuidWest, Aannemers –timmerbedrijf Roozemond, Installatiewerk
Brabant Zeeland, Van Dijke Group, Jansen Tholen BV, Deltatechniek BV, Calvijn college, GEA Goedhart, Selekt Huis, Steenspil