Rehoboth te Stavenisse gaat naar Science Center Delft

7 basisscholen hebben meegedaan met de Techniekwedstrijd van TechNet Tholen, de opdracht luidde “maak een fantastische fantasie machine”, je stopt er iets in en er komt iets uit.

Alle klassen hebben een kist met materialen ontvangen. De materialen zijn geschonken door de leden van TechNet Tholen.

Vrijdag 18 maart heeft de jury, bestaande  Oscar Huiskamp, Jack van Loon en Peter Kunst de dankbare maar moeilijke taak gehad om de werkstukken te beoordelen.

Aan het eind van de dag was er maar één conclusie, wat een hoog Niveau. Oscar Huiskamp, de bedenker van de wedstrijd, en 40 jaar ervaring in het basisonderwijs , had dit niveau beslist niet verwacht. De samenwerking, het ontwerp (met tekeningen) de uitvoering en presentatie waren op alle scholen prachtig.

De winnende klas is klas 8 van de  Rehoboth school te Stavenisse. Zij hebben met de A tot Z machine op alle vijf de onderdelen maximaal gescoord.

De machine is een machine voor mensen die afhankelijk zijn bij het prepareren en nuttigen van een boterham. Na vele uren vergaderen over wat het dan zou moeten kunnen en hoe het te maken is men begonnen met onderzoek en de voorbereiding.

 

Lessen over technieken die ze wilden gebruiken en toepassen waren nodig om het allemaal te kunnen maken.

Met een prachtige presentatie, waar heel de klas zijn bijdrage aan het werkstuk vertelde en wat men geleerd had, kwam men tot de demonstratie van de machine.

De jury was zeer onder indruk van de werkende technieken, die men met beperkte middelen gemaakt heeft. Zelfs katrollen zijn met materialen uit de materialenkist gemaakt (een hele middag vijlen, zagen en boren)

Alle andere klassen hebben een gastles of bedrijfsbezoek aangeboden gekregen voor hun fantastische werkstukken. Werkstukken waar we een hele dag mee kunnen vullen om over te vertellen. Een overzicht van de deelnemers en hun werkstukken is het minste wat we kunnen doen.

Het Kompas, Anna Jacoba Polder

De vallende ster, een machine die vallende sterren opvangt en hier eetbare landkaarten van maakt.
De machine is zo complex dat ze het binnenste deel in het groot hebben gemaakt zodat we als jury dit goed konden zien. Prachtige vormgeving en verbindingstechnieken.

OBS Die Heenetrechtschool, Oud Vossemeer

De papiermachine, een machine die van snippers papier compacte blokjes maakt die weinig ruimte innemen en als brandstof worden gebruikt.
De machine heeft veel processen en technieken in zich en is voor de jury in een pen structuur gebouwd. Voor de veiligheid is het afgezet met een ketting (van ty-raps). Goed doordacht proces en stevig gebouwd.

OBS de Eevliet, Poortvliet

Een Taartinator, Een complexe machine die van ingrediënten een prachtige taart maakt.
De machine is zeer ingewikkeld en heeft veel bedieningsknoppen. De energie wordt met een speciale antenne uit de lucht gehaald. Er is zelfs gedacht aan het afvoeren van de dampen.
Een prachtig ontwerp met veel slimme ideeën

School met de Bijbel, Sint Annaland

Een huiswerkmachine, boek er in, laseren, digitaliseren, transformeren en via een helm in de hersenen brengen. Nooit meer huiswerk leren.
De klas heeft zich opgedeeld in verschillende teams om deze complexe machine te maken. Daarbij hebben ze goed opgelet of de onderdelen goed bijeen aan elkaar pasten. Een prachtig idee omgezet in een doordachte machine en een sublieme uitvoering.

OBS de Schalm
De Klokreiziger, een machine waarmee je in de tijd kunt reizen en ook direct de juiste kleding aan hebt. Geschiedenis ervaren en in de toekomst kunnen kijken wie wil dat nu niet. Een klein team heeft zich opgeworpen als ontwerpers en hebben samen met helpers uit de klas de machine gemaakt.
Een kleurrijk ontwerp, en met handleiding omdat het goed moet gebeuren.

OBS de Reiburch

De Colortranformator, maakt van iedere kleur verf de gewenste kleur.

Een team met techneuten hebben bedacht dat het goed zou zijn om aar één kleur verf te hoeven kopen en die iedere kaar in de gewenste kleur te kunnen aanpassen. Nooit meet oude verf weggooien. Het ontwerp was een moeilijke opdracht, hoe doe je dit nu. Met een eigen ontworpen computer en veel elektronica is het toch gelukt. Een stevige constructie en kleurreuk vormgegeven. Een mooi werkstuk.