Rehoboth wint techniekwedstrijd TechNet

 0

STAVENISSE – Zeven basisscholen hebben meegedaan met de Techniekwedstrijd van TechNet Tholen, de opdracht luidde “maak een fantastische fantasiemachine”, je stopt er iets en er komt iets uit. Alle klassen hebben een kist met materialen ontvangen. De materialen zijn geschonken door de leden van TechNet Tholen. Vrijdag 18 maart heeft de jury, bestaande Oscar Huiskamp, Jack van Loon en Peter Kunst de dankbare maar moeilijke taak gehad om de werkstukken te beoordelen. De winnende klas is klas 8 van de  Rehoboth school te Stavenisse.

Zij hebben met de A tot Z machine op alle vijf de onderdelen maximaal gescoord. De machine is voor mensen die afhankelijk zijn bij het prepareren en nuttigen van een boterham. Na vele uren vergaderen over wat het dan zou moeten kunnen en hoe het te maken is men begonnen met onderzoek en de voorbereiding.

Met een prachtige presentatie waar heel de klas zijn bijdrage aan het werkstuk vertelde en wat men geleerd had kwam men tot de demonstratie van de machine. De jury was zeer onder indruk van de werkende technieken die men met beperkte middelen gemaakt heeft. Zelfs katrollen zijn met materialen uit de materialen kist gemaakt (een hele middag vijlen, zagen en boren)

Alle andere klassen hebben een gastles of bedrijfsbezoek aangeboden gekregen voor hun fantastische werkstukken. Een overzicht van de deelnemers en hun werkstukken is het minste wat we kunnen doen.

Het Kompas, Anna Jacoba Polder
De vallende ster, een machine die vallende sterren opvangt en hier eetbare landkaarten van maakt. De machine is zo complex dat ze het binnenste deel in het groot hebben gemaakt zodat we als jury dit goed konden zien. Prachtige vormgeving en verbindingstechnieken.

OBS Die Heenetrechtschool, Oud-Vossemeer
De papiermachine, een machine die van snippers papier compacte blokjes maakt die weinig ruimte innemen en als brandstof worden gebruikt. De machine heeft veel processen en technieken in zich en is voor de jury in een pen structuur gebouwd. Voor de veiligheid is het afgezet met een ketting (van ty-raps). Goed doordacht proces en stevig gebouwd.

OBS de Eevliet, Poortvliet
Een Taartinator, Een complexe machine die van ingrediënten een prachtige taart maakt. De machine is zeer ingewikkeld en heeft veel bedieningsknoppen. De energie wordt met een speciale antenne uit de lucht gehaald. Er is zelfs gedacht aan het afvoeren van de dampen. Een prachtig ontwerp met veel slimme ideeën.

School met de Bijbel, Sint-Annaland
Een huiswerkmachine, boek er in, laseren, digitaliseren, transformeren en via een helm in de hersenen brengen. Nooit meer huiswerk leren. De klas heeft zich opgedeeld in verschillende teams om deze complexe machine te maken. Daarbij hebben ze goed opgelet of de onderdelen goed bij een aan elkaar pasten. Een prachtig idee omgezet in een doordacht machine en een sublieme uitvoering.

OBS de Schalm, Stavenisse
De Klokreiziger, een machine waarmee je in de tijd kunt reizen en ook direct de juiste kleding aan hebt. Geschiedenis ervaren en in de toekomst kunnen kijken wie wil datnu niet. Een klein team heeft zich opgeworpen als ontwerpers en hebben samen met helpers uit de klas de machine gemaakt. Een kleurrijk ontwerp, en met handleiding omdat het goed moet gebeuren.

OBS de Rieburch, Sint-Maartensdijk
De Colortranformator, maakt van iedere kleur verf de gewenste kleur. Een team met techneuten hebben bedacht dat het goed zou zijn om aar één kleur verf te hoeven kopen en die iedere kaar in de gewenste kleur te kunnen aanpassen. Nooit meet oude verf weggooien. Het ontwerp was een moeilijke opdracht, hoe doe je dit nu. Met een eigen ontworpen computer en veel elektronica is het toch gelukt. Een stevige constructie en kleurreuk vormgegeven een mooi werkstuk.